zondag 28 juli 2013

Oorsprong naam Ranjaclub

Ik was indertijd aan het overwegen om een Hollandse Smous te nemen. Hun vacht wordt omschreven als strogeel in alle schakeringen geel. Veel mensen zouden het eerder als oranje of bruin omschrijven maar stro heeft ook die verschillende kleuren. Ik was ook aan het nadenken voor een naam en vond Aurora Ranja grappig en leuk. Aurora betekent dageraad (in alle schakeringen geel tot oranje tot rood)  Maar dat kort je dan voor roepnaam af naar Rory of Ranja voor mij niet goed uit te spreken. Het Smousje haar naam is uiteindelijk Bieke geworden wat bijtje betekent en wat helemaal bij haar paste.

Later ben ik gaan opvangen en schreef toen op een klein forum stukjes over mijn opvanghondjes. Op zekerde dag allemaal strobaaltjes in opvang en er werd ook aangenomen dat ik op dat soort hondjes viel maar het was gewoon toeval. Ranja is limonade in de kleuren geel, oranje tot rood en dat hadden deze hondjes ook qua kleur. Dus toen ik eens met het kluppie aan het wandelen was en foto’s en verhaaltje op dat forum postte schreef ik gekscherend iets over de “Ranjaclub” die aan het wandelen was. Dat werd onbewust eigenlijk een beetje de naam waarmee ik mijn roedeltje hier (met vaste en tijdelijke leden) ging aanduiden.

Dat forum verwaterde maar ik had contact met iemand die haar prachtige foto’s op een blog zette en Adela heeft me met eindeloos geduld geleerd hoe ik dat moest doen en allerlei tips gegeven, want ik had zoveel huis-tuin en keuken foto’s waar ik verder niets mee deed. Ik deed het een beetje voor mezelf want wie zou het nou lezen. In het begin waren er maar enkele kijkers maar de Ranajclub wordt nu wel 1000 keer per week aangeklikt en ik krijg veel leuke reacties wat voor mij steun is om door te gaan. Het is soms voor mij ook voldoening gevend als ik bijvoorbeeld terug kijk naar een hond als Sereno en kan zie hoe deze opbloeit. Soms zit je even met een hond op een plateau en lijk je niet verder te komen en dan helpt het als je terug kijkt en ziet van hoever de hond al is gekomen en voel je je weer even trots op de hond en kun je weer met hem of haar verder door even een stap terug te doen. Vroeger schreef ik misschien 1 keer per week maar als ik dat nu doe krijg ik mail of er misschien wat is, want mijn stukjes worden dan gemist. Een groter compliment kan je niet krijgen.

Maar goed, toen ik een naam voor het blog moest aangeven waren de gangbare namen al weg maar een bijzondere naam verzinnen was niet moeilijk….. de Ranjaclub was zo ingeburgerd en die naam was nog vrij. Grappige is dat ook via Google mensen het heel makkelijk kunnen vinden. Ooit dus begonnen als een grappig woord maar uitgegroeid tot een begrip.

4 opmerkingen:

 1. Leuk dat je hierover schrijft. Ik heb het me inderdaad al verschillende keren afgevraagd waar je die naam vandaan had.
  In ieder geval een clubje om trots op te zijn en dan vooral trots op jezelf voor al die hondjes die dankzij jou een fijn baasje hebben getroffen. Petje af voor jou Maureen!!

  Groetjes
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me helemaal bij Ingrid aan!!!

  liefs Nathasja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hup met de club Maureen - blijven gaan meid - zoveel dankbare koppies na het vinden van een fijn mandje. Groetjes, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke naam...Ranja-club! (en strobaaltjes)
  Toen ik deze voor de eerste keer tegenkwam dacht ik
  aan limonade-drinkende honden samen in een tuin!
  Inmiddels weet ik wel beter!
  Heel veel succes en ga zo door....
  Groetjes van ons
  M e t a

  BeantwoordenVerwijderen