maandag 25 februari 2019

Het verhaal van Pirate

De meeste honden die ik thans opvang komen via Stichting Esperanza Hoop voor Honden uit twee asielen in de regio Granada Andalusiƫ. Nu ook weer druk bezig met de opvanghonden voor maart in te plannen. Een enkele hond is afgestaan, eentje is gewoon door zijn verhuisde baasjes in het huurhuis achtergelaten en werd gelukkig op tijd gered, maar de meeste honden die komen zijn op straat gevonden. Daar liepen ze soms al dagen, geen baasjes die ze zoeken dus vermoedelijk gedumpt maar meest gelukkig vrij snel ook weer van de straat. Het verhaal van Pirate begint echter al 2 jaar geleden!
Twee honden waren gedumpt in een dorp aan de zuidkant van het Sierra Nevada gebergte. Ze doolden samen rond op voor hen onbekend terrein, vermoedelijk op zoek naar de baasjes en zoekend naar wat vertrouwd was en zo kwam het dat de ene hond werd overreden. Pirate stond er toen alleen voor. Hij werd niet lang daarna gespot door de dorpsbewoners met aan zijn achterpoot een wildklem. In totale paniek rende hij zo maanden rond. Niet benaderbaar door de extreme pijn en angst door de klem. Een dame uit Granada hoorde ervan en ging erheen maar Pirate liet zich niet zien en omdat hij niet op 1 plek bleef was antibiotica in voer geven geen optie en vangen dus ook niet. Zowiezo leken de dorpsbewoners weinig begaan met hem. Ze kon helaas dus niets voor hem doen en hoorde wel dat later een andere rescue het ook tevergeefs geprobeerd had. Ze ging er verdrietig vanuit dat hij het niet zou overleven.
Afgelopen zomer moest ze toevallig in dat dorp zijn en groot was haar verbazing en blijdschap toen ze een hond op drie poten zag. Bij navraag bleek het inderdaad om Pirate te gaan. Hij had zichzelf van de klem weten te bevrijden door waarschijnlijk zijn poot deels af te bijten en het was zo geheeld. Niet doordat hij hulp had gehad maar gewoon omdat het een overlever was. De dame constateerde dat hij super sociaal was met haar eigen honden en dat ze hem zo kon benaderen om te aaien.Bij navraag bleek dat Pirate een band had opgebouwd met 1 van de honden in het dorp en daar in het nauwe straatje in 1 van de portiekjes lag te wachten en meewandelde als de hond werd uitgelaten. De buurtbewoners gaven hem nu voer. De dame keerde terug naar huis, wetende dat Pirate had overleefd en nu dus wel voer kreeg, maar tegelijk was ze intens verdrietig dat zo een sociale hond met zijn handicap en voorgeschiedenis op straat leefde. Het bleef aan haar knagen juist omdat hij deze winter voor de 2e keer een winter buiten zat. Ze sprak op een meeting van rescue organisaties in Granada met Anita (beheerster Refugio Sierra Nevada) over de hond die haar maar niet los liet. Anita vroeg haar het verhaal te mailen en werd er ook direct door geraakt. Anita heeft eind januari ons benaderd of we wilden helpen.Ja ook wij werden direct geraakt door het verhaal en hulp uit Nederland is toegezegd en zo komt het dat vorige week maandag Pirate van de straat is gehaald door de dame die hem zo graag meer gunde.
Helemaal fantastisch is dat er opvang is voor Pirate. Een jonge man kan hem een tijdje opvangen en hopelijk kunnen we vermijden dat hij naar het asiel moet. Pirate is de volgende dag meteen door de dierenarts nagekeken. Duidelijk was dat er iets aan de poot gedaan moet worden. Hij heeft zichzelf bevrijd van de klem en die poot heeft nooit behandeling gehad en stukjes bot steken tegen het dunne stukje huid. Het is geirriteerd en heel pijnlijk. Er op steunen kan hij niet. Zijn bloedtesten waren goed op een positief op leishmaniose na. Met 160 een slapende vorm die in principe gezien wat hij overleefd heeft wel slapende zal blijven. Maar wel is direct met medicatie begonnen om het inderdaad slapende te houden. Want later deze week zal zijn achterpoot geamputeerd worden. Een hele ingreep maar hij leeft al 2 jaar op 3 poten en deze poot is enkel een pijnlijke balast. Na operatie zal de pijn bij genezing van de wond snel afnemen en na enkele dagen zal hij zijn nieuwe balans ook wel gevonden hebben. We hopen daarom dat hij snel mag reizen en vanuit opvang direct door kan naar hier en niet naar asiel hoeft.
Na zoveel ontbering is Pirate veilig. Echter voor zijn medische behandeling en operatie is veel geld nodig. Geld wat de Refugio niet heeft, maar stichting Esperanza Hoop voor Honden ook niet. Omi en Rayo hebben medisch veel gekost en het potje is leeg. Op de adopties wordt vaak toegelegd. Maar hopelijk kan ik jullie overtuigen dat Pirate onze hulp verdiend. Uiteraard kun je al meehelpen door mee te leven en als hij straks hier is door mee te zoeken naar een passend thuis, maar op dit moment zijn donaties heel hard nodig. Kijk vorig jaar naar de schutting actie hoe heel veel kleine beetjes een groot project hebben gerealiseerd. Samen moet het toch gaan lukken om Pirate te laten opereren en hier heen te laten komen? We hopen een bedrag van euro 1000 te kunnen realiseren. Heb ik 100 volgers die euro 10 kunnen missen?
Stichting Esperanza te Bolsward NL13 TRIO 0198487509
BIC:TRIONL2U  Giften zijn aftrekbaar (Anbistatus)
onder vermelding van Pirate

Geen opmerkingen:

Een reactie posten