zondag 13 maart 2011

Piti draait bij

Piti moest vertrouwen in mij krijgen en naar me toe durven komen. Vannacht heb ik Piti opgetild en bij me op bed gezet en ben gewoon gaan slapen. Hij bleef eerst verstijfd liggen bij mijn hoofdkussen, kwam toen met zijn kopje steeds een knuffel halen en ging ook slapen. Later bedacht hij dat hij liever op mijn nachtkastje lag. Vertrouwd vanuit Roemeniƫ waar je geen zacht bed hebt als hond.

Maar ja dat bed lag toch wel lekker en hij kwam toch terug en heeft de rest van de nacht voor mijn hoofdkussen gelegen. En zo geleerd dan verandering niet negatief hoeft te zijn. In de ochtend snel een broek aangedaan en winterjas en hem aangelijnd en opgetild en buiten neergezet. Hij loopt steeds beter mee aan de lijn en probeert steeds minder weg te duiken ergens onder. Keurig buiten geplast (als een puppy door de hurken) en gepoept. Rustig naar huis terug gelopen en hem daar bij de buitendeur weer getild en in de bench in de huiskamer gezet en de andere honden in de tuin gelaten.
Zijn eten kreeg hij weer toen alle honden verdeeld zaten en weer bij de salontafel zodat hij zijn bench uit moet om het te pakken. Dat was geen probleem en het ging zelfs zo super dat hij regelmatig uit de bench bleef komen en rond begon te scharrelen.
Bieke ook uit de bench gelaten en die bench dicht zodat Piti niet daar weg kon kruipen onder het computerbureau en Piti liet zich besnuffelen en kwam steeds naar me toe voor een knuffel. Meer hondjes erbij gelaten en Piti bleef maar naar me toe komen ondanks de andere honden. Ook verkende hij steeds meer de omgeving.
Deze ontwikkeling is zo positief dat ik zijn metalen lijntje (hij was zo panisch dat hij het lijntje wilde doorbijten) heb ingeruild voor een licht Royal Canin lijntje. Het ging zo goed dat ik alle honden naar buiten in de tuin heb gelaten maar geen Piti die me volgde ... dat was te eng. Gewoon echt nog een stap te ver. Geeft niet. Hem gewoon opgetild en meegenomen en buiten neergezet. Hij rende meteen de bijkeuken weer in en probeerde zich te verstoppen. Hem weer rustig benaderd en geaaid/gemasseerd tot ontspanning zodat hij zich rustig liet oppakken maar dat gaf toch nog even een paniekgilletjes maar eenmaal opgetild werd hij weer kalm en ik ben niet ondergepiest. Rustig weer mee naar buiten genomen (het is een klein hondje maar lang en een soort zwaar gebouwd lijf als van een Corgi en verdraaid zwaar, maar ja het was voor het goede doel). Op het weitje neergezet en toen liep hij lekker te snuffelen en gewoon los mee. Hij komt naar me toe als ik hem roep wat echt een heel belangrijke ommekeer is. Dat betekent dat hij nu met een simpel lijntje eraan gewoon zelf mee heen en weer de tuin in kan lopen en hopelijk zindelijk blijft. Mee terug naar binnen lukte niet; teveel honden ook om te passeren, dus nog weer even getild.

De stap naar aan de lijn lopen gaan we wel weer nemen. Op dit moment ben ik te blij dat hij zelfstandig het huis gaat verkennen en hopelijk in 1 dag tijd ook uit zichzelf in en uit huis loopt en zich buiten blijft ontlasten en zelf naar de waterbak durft te lopen. Als hij meer beweegt dan zal hij met de stijfheid ook de stress kwijt raken en kan ik het aan de lijn lopen weer gaan opbouwen. Ik ga er vanuit dat op straat lopen mega eng zal zijn en dat hij bang zal zijn van alle verkeer. Maar als hij mij vertrouwd en een hondenvriendje hier vindt waarmee het klikt dan kan ik met hulp van die hond en lekkers (hij is dol op hollandse kaas e.d.) hem wel leren lopen buiten de poort en rustig wennen aan verkeer.

Op dit moment is hij weer in de bench gekropen en slaapt. Net als een puppy moet hij zoveel socialisatieprikkels verwerken en dat doe je als je slaapt dus dat is prima. Ik ben trots op hoe snel of het gaat met hem. Hieronder nog een filmpje van de stapjes vooruit die hij vanochtend gedaan heeft....

Ik heb nu de geluiden cd aan staan. Fellow en Dirkje geven geen sjoege. Piti sloeg even dicht en bedacht dat het ook wel bij dit rare huis zou horen. Dat is super want als hij zo gaat redeneren dan hoop ik dat hij dat straks ook zo met het verkeer zal ervaren, zo van okay het is vreemd maar ja alles is hier vreemd dus dat zal er ook wel bijhoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten