donderdag 11 april 2024

Tinka

Vanochtend vroeg met een blije Tinka op stap die dacht dat we gingen wandelen, maar nee hoor met een lege maag in de wachtkamer van de dierenarts. Dan sta je raar te kijken.Een begin van een rare dag. Tandjes zouden worden schoongemaakt, maar helaas bleken er ook drie kiezen uit te moeten. Dat had ik niet verwacht want ze kauwt verder goed. De teller liep meteen op naar euro 450. Echter achterin de bek was de tong afwijkend en dat wijst op nierproblemen. Dus ik kreeg belletje en heb toestemming gegeven bloed te checken op lever en nieren. Later op ochtend weer belletje dat Tinka goed wakker werd en de uitslagen binnen waren. Lever redelijk, maar nierwaardes deels niet goed. De teller was inmiddels al opgelopen naar boven de euro 500, maar in overleg natuurlijk ook met Dirkje van stichting Esperanza besloten om uitgebreider bloedonderzoek te laten doen. In de namiddag toen Tinka hier thuis al weer haar blaffende zelf was en vrolijk rondliep, kwamen druppelsgewijs verdere uitslagen binnen. Die zijn overduidelijk niet goed. Het bloedbeeld wijst erop dat de aanmaak bloedcellen in het beenmerg niet goed gaat. En beenmerg dat komt niet door nierschade, maar het heeft er alle schijn van dat ze een actieve leishmaniose heeft. Drie jaar geleden negatief getest maar in theorie kan het toch zijn dat er een besmetting is geweest en dat door andere oorzaken het immuunsysteem wat op zijn gat ligt en de leishmaniose tot ontwikkeling is gekomen. Dus nu afwachten wat er uit de leishmaniose test komt en nog wat andere aanvullende testen. 

Hoewel ervaren met Leish honden heb ik zelf nooit mee gemaakt dat een negatief geteste opvanghond toch later leishmaniose kreeg. Ik weet wel dat er een kleine kans is dat die mogelijkheid bestaat maar het komt gelukkig zelden voor. Wel heeft Fenna die een dudoso (=twijfelachtig) uitkomst test had en die hier 2 jaar zonder problemen zat uiteindelijk toch leishmaniose te hebben ontwikkeld bij haar adoptanten. Mogelijk hier in de opvang Tinka dus nu als eerste. Al is het nog afwachten want uitsluitsel is er nog niet. Als het inderdaad zo is een behandelplan opzetten dat ook weer afhangt van wat andere uitslagen. 

Zo ga je voor een simpele gebitsreiniging en zo geef je euro 600 uit die stichting Esperanza zal moeten betalen en dan is er nog niet eens een diagnose, laat staan een behandeling begonnen. Maar ik ben wel dankbaar voor de oplettendheid van de assistente die tijdens het schoonmaken gebit niet enkel de problemen met de kiezen ontdekte en de dierenarts inschakelde maar ook de afwijkende tong zag en aan de bel trok. Anders had ik het niet geweten en wie weet nog hoe lang het geduurd had dat ik zelf door had dat ze erg ziek was. Ze heeft oa bloedarmoede en een hoge ontstekingswaarde dus ze zal zich toch best zwak moeten voelen. Maar behalve het getob met voedselallergie lijkende problemen zoals plekjes huid en oorontsteking zie ik hier een Tinka die graag wandelt, eet en jaagt. Ook vandaag gewoon een blije Tinka die na het ophalen zo in de auto sprong en thuis trek had en waar je niet aan merkt dat ze onder narcose geweest is. Maar er komt dus een vervolg. 

Tinka wordt 21 april 9 jaar oud. Een heel leven met zoveel pech. Het voelt zo oneerlijk voor dit lieve meisje dat zowel in Spanje als in Nederland maar geen passend thuis kan vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten