woensdag 17 januari 2018

les 4 chiots

Er waren eens 4 pups die op een landweggetje aan de wandel waren. Het klinkt als een sprookje maar helaas is de happy ending nog niet in zicht. De titel is frans (omdat ze bij een Francaise getrouwd met een Spanjaard in het asiel zitten en de communicatie in het frans gaat) maar het speelt zich af in Spanje. Het had echter ook net zo goed Roemenie, Bulgarije, etc geweest kunnen zijn want veel jonge honden die ik opvang hebben een vergelijkbaar verhaal.
Daar liepen ze dan, geen huis nabij en geen mens die wist waar ze vandaan kwamen. Geen moeder of meer pups....4 chiots, 4 puppekes gedumpt en aan hun lot overgelaten.
Ze werden naar de dierenarts gebracht en omdat ze rond de 2 maanden oud waren ge├źnt en in quarantaine gezet maar helaas ze werden toch ziek. Mogelijk al besmet voor de enting bescherming kon bieden of mogelijk ziek op de enting (mijn eigen hond Pyreneese Berghond Bo-Ghy is als pup ziek geworden op de enting zelf dat kan een enkele keer ook voorkomen). Ze overleefden de parvo maar bij Amaya bleven de darmontstekingen aanhouden en moest ze geopereerd. Hier de dierenarts van de praktijk die Amaya (maar ook indertijd Omi) er doorheen heeft gesleept. Ook broertje Dani had dezelfde pech en is geopereerd geweest. Amaya bleef een extra zorgenkindje met een abonnement op de dierenarts en omdat alle pups gevoelig waren zijn ze niet ter adoptie gekomen ondanks dat ze het eigenlijk de laatste maanden prima deden. Amaya heeft bij de dierenarts steeds speciale Digestive brok gehad en had dan goede ontlasting maar in het asiel krijgen de honden allemaal hetzelfde te eten en dat is net de brok die ze die dag hebben en dat was voor Amaya niet goed omdat ze dan al gauw diaree krijgt. Dus toen ze onlangs alle 4 op de leeftijd van 10 maanden voorzichtig ter adoptie kwamen en alle vier reisklaar bleken en de uitleg kwam over Amaya was het meteen duidelijk: Amaya is urgent voor opvang of adoptie. Zij moet zo snel mogelijk weg daar opdat ze op de juiste voeding verder kan opgroeien. Uiteraard willen we in de toekomst ook Amaya haar nestgenootjes ook helpen maar voor komend transport komt Amaya als urgentie hond mee. Ik heb al een zakje van 2 kilo voer wat genoeg is voor enkele dagen en daarna hoop ik haar voorzichtig over te zetten op vers vleesvoeding aangezien Bo-Ghy het daar heel goed op doet. Anders zullen we uiteraard de digestive brok kopen opdat ze goede voeding krijgt. Ze is wat kleiner dan haar nestgenootjes maar een prachtige dame dus we hopen dat ondanks dat ze wat duurder voer moet eten, ze een fijn thuis zal gaan vinden. Daarna hopen we uiteraard 1 voor 1 de nestgenootjes te laten komen. Allemaal tegelijk is niet mogelijk omdat ze groot formaat zijn en alles nog moeten leren omdat ze opgegroeid zijn in het asiel en veel aandacht voor hersocialisatie zullen vragen. Ongeveer iedere 6 weken is er een transport en als er doorstroming is dan kunnen we hopelijk er steeds eentje laten reizen. Ik stel de andere 3 schatten ook vast aan u voor:Marc Marquez
Nayara
Dani Pedrosa
De namen van de reutjes kan ik terugvinden als twee motorcoureurs dus dat belooft wat!  Amaya/Amaia kan ik terugvinden op google: Baskische naam, waarvan de betekenis niet geheel bekend is; gesuggereerd wordt 'begin van het einde' in de zin van 'eerste stap op weg naar het ideaal'. Later ook beschouwd als een Frans-baskische variant van de Latijnse naam Amata = 'beminde of geliefde vrouw'. Ik vind het prachtig bij Amaya passen! Nayara kan ik vinden met de betekenis van mooie bloem en van reiziger. Hopelijk stroomt het goed door en mag ze inderdaad op reis naar Nederland binnenkort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten