donderdag 18 september 2025

oogsten

Ik kan wel zeggen dat het qua fruit een heel goed oogstjaar is. Vandaag stak ik nog weer wat verse bosaardbeien in mijn mond terwijl ik de druiven aan het plukken was. De druiven hebben pitten en eet ik maar kort vers. De druivengelei die mijn moeder er van maakt smaakt heerlijk. Deze laatste druiven zijn inmiddels gesorteerd en geritst en gewassen en ingevroren. 
Veel fruit is vroeg dit jaar maar de peren hebben we dit jaar wel heel erg vroeg van de boom geplukt. Dit omdat er al heel veel afgevallen was met de rukwinden de laatste tijd. Het is een handpeer die slecht afrijpt en afgevallen direct rot en weg is. In plaats van als handpeer eten koken we het een kwartier, met speculaaskruiden en dan heb je ook een soort stoofpeertjes. Dit jaar dus wel erg onrijp geoogst. Enkel waar we redelijk bij konden. De hogere zijn blijven hangen en als ik nu zie wat er inmiddels al weer afgewaaid is van wat buiten bereik hing, ben ik toch wel blij dat we de peertjes afgelopen zondag al geplukt hebben. 
Uit de tuin oogst ik nog volop courgette, snijbiet en nieuw zeelandse spinazie. Er staat verder nog pastinaak. Die zien er nog niet groot uit maar mogen op zich meen ik wel tot november nog in de grond blijven. En ik had wat boerenkool plantjes gekocht en gezet maar die hebben het nog moeilijk.In de tuin had ik ook van de zomer een minipaprikaplant gezet in de zonnige grote  vaste bak. Er zaten 5 kleine paprika's aan. Nog langer laten hangen in de hoop dat ze kleuren of toch maar oogsten nu ze onbeschadigd zijn? Knoop doorgehakt. Het is niet veel maar ach het is leuk. Net als de patissonplant die prachtig bloemen en blad heeft, maar waar de patisons zich niet goed ontwikkelen. Nog flink gesnoeid op advies kweker en dat gaf een lelijke plant, maar de vruchten werden evengoed niets. De smaak schijnt vergelijkbaar met courgette te zijn en daar heb ik vriezer al vol mee en pluk ik nog steeds vers van. Dus de patissonplant heb ik weer lekker bossig laten worden en geniet ik gewoon van de pracht die de plant zelf uitstraalt.In de kas hebben de komkommerplanten weer even pauze, maar ik heb vandaag weer tomaatjes geplukt en prachtige rode pepers.De zaalingen in de nieuwe tafelbakken doen het geweldig goed. Ik volg braaf de instructies en dat betekende dat ik per gaatje soms 2-3 zaadjes zaaide. En als die allemaal opkomen heb je teveel. Dat betekent dat ik inmiddels de rucola en radijs moest uitdunnen. De grootste/sterkste per gat blijft en met een schaartje knip je dan de overtollige zaailingen weg. Maar ook dat is oogst, dus die afgeknipte blaadjes steek ik direct in mijn mond of gaan nog bovenop wat roerei of ander broodbeleg. Lekker en gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten